G.T. Moore | De Coninckplein Gig ReviewPress -> Snippets:

De Coninckplein - Gig Review

Trenchtown vibes donderdagavond op het Antwerpse De Coninckplein. Terwijl een paar vechtersbazen de boel op stelten zetten en de politie massaal uitrukte, speelden G.T. Moore & Irie Vibes onverstoorbaar verder. Peace and love in the ghetto!

GT Moore (62!) is een oude blues- en rootsman die begin jaren '70 al verliefd werd op het ritme van de reggae. Met zijn groep The Reggae Guitars scoorde hij zelfs een bescheiden hitje. België heeft hem altijd gastvrij ontvangen en GT pendelt al jaren heen en weer tussen Engeland en het continent. Hij heeft ooit opnames gemaakt in de Black Ark studio van Lee Perry en eind jaren '90 dook hij plots op bij producer Jah Works, met de wonderbaarlijke psychorasta tune Turn Israel.

Moore's nieuwste band is Irie Vibes, van het gelijknamige festival, inderdaad. Een kleurrijk gezelschap met twee vrouwelijke toetsenisten en een heus nyahbinghi-trio, onder wie ook een vrouwelijke backing vocal. GT Moore zelf zingt (niet fantastisch maar wel authentiek), en speelt gitaar en melodica. Samen creëren ze heavy roots reggae, die mij doet denken aan de UK roots van eind jaren '70, Dambala, de vroege Jah Shaka, Aswad in dub... Stuur dit door een goede installatie en je hoort een volle, strakke sound.

De vechtpartij begon met wat duw- en trekwerk maar algauw zwierven een honderdtal mensen achter de amokmakers. Vijf, zes combi's arriveerden, een paar agenten op de fiets, een ziekenwagen. Het was een hallucinant maar ook heel toepasselijk decor voor de muziek van GT Moore & Irie Vibes, een oase van rust en vrede in het hartje van Babylon.

Voor een heel gevarieerd publiek bovendien, een perfecte reflectie van de buurt. Moeders met kinderen, veel Afrikanen, cokeheads en zuiplappen, loners en junkies. En een handvol rasta's en reggae people. Niemand die zich door het opstootje liet afleiden of afschrikken. GT Moore zong over de Zion Train naar het land van belofte, ver weg van alle onheil en ellende. Dat is de kracht van waarachtige reggae.

Reggae.be 2010

See more at:
http://www.reggae.be/